robotikiΗ Ρομποτική είναι κλάδος της τεχνολογίας που ασχολείται με τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τη μελέτη ρομπότ. Τα ρομπότ είναι αυτόματες μηχανές με προγραμματισμένη συμπεριφορά, μερικά από τα οποία είναι ήδη μέρος της ζωής μας σε πολλούς τομείς όπως στη βιομηχανία, την ιατρική, τη διασκέδαση και την προσωπική βοήθεια. Κάνουν σχεδόν τα πάντα! Καθαρίζουν, σερβίρουν, χειρουργούν, σκουπίζουν, κατασκευάζουν αυτοκίνητα, παίζουν μουσική και πολλά άλλα…

Οι μαθητές λοιπόν που θα επιλέξουν αυτή την δραστηριότητα θα γνωρίσουν αυτόν τον κόσμο, και το πρόγραμμα μας μέσω του πακέτου Lego WeDo 2.0 και SCRATCH.

Θα κατασκευάσουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από το φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει. Μαθαίνουν πως μπορούν να δώσουν «ζωή- κίνηση» στις κατασκευές τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αποκτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, engineering (σχεδιασμός και κατασκευή) και επίλυσης προβλημάτων (problem solving).

Σκοπός μας είναι οι μαθητές:

  • να μάθουν τις βασικές αρχές της ρομποτικής και του προγραμματισμού,
  • να κατασκευάσουν απίθανα ρομπότ με τα τουβλάκια της Lego,
  • να προγραμματίσουν με ειδικό λογισμικό οπτικού προγραμματισμού και
  • να διασκεδάσουν με τα ρομποτικά μοντέλα που δημιούργησαν!

Τέλος η προσπάθεια μας θα δοκιμαστεί στον Εθνικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής  που διοργανώνεται από τον WRO Hellas.