stΗ Στ τάξη αποτελεί ορόσημο για τα παιδιά. Αποχαιρετούν το Δημοτικό και καλωσορίζουν το Γυμνάσιο. Επομένως ο πιο σημαντικός στόχος είναι να επιτευχθεί αυτή η σύνδεση και ταυτόχρονα η ομαλή μετάβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Είναι μια δύσκολη ηλικία. Μεγάλα παιδιά, αλλά παιδιά θυμώνουν εύκολα, απορρίπτουν, δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και στην εποχή απομονώνονται μερικές φορές. Επιδίωξη του δασκάλου είναι να τα βοηθήσει να εκφραστούν σ’ όλα. Να χαρούν, να θυμώσουν, να φοβηθούν, να πιστέψουν, να προσπαθήσουν, να αγωνιστούν, να κατακτήσουν. Να μη φοβούνται το λάθος, γιατί μέσα από αυτά μαθαίνουν.

Στο γλωσσικό μάθημα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή γραπτού. Μαθαίνουν να γράφουν σωστά μια παράγραφο και να δημιουργούν αφηγηματικά, περιγραφικά και επιχειρηματολογικά κείμενα. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνουν όλα τα γραμματικά και συνταντικά φαινόμενα.

Στα Μαθηματικά δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανάλυση των καινούριων εννοιών, καθώς και στην οργάνωση και της σκέψης τους. Καθοδηγούνται να βρουν τρόπους, λύση προβλημάτων με όλες τις μορφές αριθμών.

Η Ιστορία αποτελεί κομβικό μάθημα. Δύσκολες έννοιες, αλλά γίνεται μεγάλη προσπάθεια  να μελετούν σωστά, παράγραφο παράγραφο με επισήμανση λέξεων κλειδιά-πλαγιότιτλους.

Στα υπόλοιπα μαθήματα (Φυσική, Γεωγραφία κλπ) ακολουθείται μια διευρευνητική προσέγγιση των εννοιών μέσα από πειράματα, φυλλάδια, διαδραστικό πίνακα.

Εργαζόμαστε αρκετές φορές ομαδικά μ’ ένα πλήθος δραστηριότητων (δημιουργία διαφημίσεων- κυνήγι θησαυρού- περιβαλλοντική εκπαίδευση ).

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται ανά ενότητα με γραπτές δοκιμασίες παρόμοιες με αυτές στο Γυμνάσιο.

Τέλος τα παιδιά αποχωρώντας από το Δημοτικό να έχουν συνειδητοποιήσει τον τρόπο που μαθαίνουν.

  • Για να πραγματοποιηθεί όσο πιο εύκολα η μετάβαση από την άνοιξη και ως το τέλος της χρονιάς, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο μας, οι μαθητές μας παρακολουθούν μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, Μαθηματικών και Βιολογίας από τους έμπειρους καθηγητές μας. Έτσι οι πρώτες ημέρες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τους βρίσκει προετοιμασμένους και ψυχολογικά και μαθησιακά.
 ebook  Mπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή τα βιβλία της Στ΄ Δημοτικού εδώ.
 school supplies clip art

 Το υλικό που θα χρειαστεί να αγοραστεί στην αρχή της χρονιάς βρίσκεται παρακάτω: Υλικό ΣΤ' τάξης